mandag 8. februar 2010

Hanne Wilhelmsen serien

Romanene om den dyktige politikvinnen Hanne Wilhelmsen, er blant de største suksessene i moderne norsk kriminallitteratur.

I Anne Holts debutroman, "Blind gudinne", introduseres vi for ei tøff, skarp og målrettet politikvinne, Hanne Wilhelmsen. Vi får høre at etter å ha fullført politiskolen som beste i sitt kull, har Hanne brukt ti år på Oslo Politikammer til å markere seg som en god politikvinne.

Privatlivet til Hanne har fått mye oppmerksomhet. I en nettprat med Dagbladet skriver Anne Holt: «Jeg blir litt lei av det av og til, for Hannes lesbiskhet har en tendens til å skygge for alt annet. Særlig hos journalister! Men hun er nå lesbe, da. Fint lite for meg å gjøre med det nå, jeg liker Hanne, jeg.»

Allerede i den første boken blir det klart at Hanne sliter med flere personlige problemer. Hun begynner å merke hvordan hun blir påvirket av å forholde seg til drap, voldtekt, mishandling og vold hver eneste dag.
Det at hun forsøker å holde sin legning skjult hjelper heller ikke, for det begynner å tære på forholdet med samboeren Cecilie. Hanne er klar over dette, og tar derfor en tøff beslutning. En natt når hun blir tilkalt til et åsted tar hun samboeren med seg. Hanne introduserer Cecilie for noen av kollegaene sine, og inviterer politijuristen Håkon Sand hjem på middag. Dette er et veldig stort steg for politikvinnen.

Hanne og Billy T. kjenner hverandre fra politiskolen, og har vært bestevenner siden det. Og selv om Hanne prøver å holde hemmelighetene sine skjult, vet Billy T. sannheten. Han har også prøvd og sagt til henne at hun sliter seg ut ved å ha så mange hemmeligheter, og at hun burde slutte med det.
Når Håkon Sand må avlyse middagen, inviterer Hanne Billy T. og hans fire sønner i stedet.

I den tredje boken, "Demonens død", blir Hanne utnevnt til politiførstebetjent, og Billy T. har blitt en del av hennes og Cecilies omgangskrets. Til tross for dette, er alt likevel ikke idyllisk.
En kveld hjemme i leiligheten spør Cecilie hvorfor ikke hun og Hanne kan ha barn, og Hanne sier hun synes det ville vært galt mot barnet. Cecilie er ikke helt enig i dette, hun synes de kan tilby et fint og trygt hjem. Hanne er enig i det, men synes fortsatt det ville vært galt ovenfor barnet, fordi hun mener at alle barn fortjener en farsrolle.
Hannes unnskyldninger for ikke å ha barn fører til at Cecilie utsetter diskujonen. Dette gjør at leserne tror at paret holder på og splittes på grunn av grunnleggende holdninger.

I "Død joker" skjer noe som vil forandre livet til Hanne for alltid, Cecilie får en ondartet svults i tykktarmen. Dette gjør at Hanne faller sammen og skyver alle fra segt.
Så etter å ha avsluttet en sak om en pedofilring tar Hanne permisjon for å tilbringe all sin tid med sin døende kjæreste - som er regelmessig inn og ut av sykehuset.
Men en morgen dør Cecilie.

I begynnelsen av "Uten ekko" har Hanne bodd på et klosterhotell i Villa Monasteria i et halvt år, men så betemmer hun seg for å reise hjem til kaoset hun forlot der.
Når hun kommer tilbake til politihuset blir hun plassert i et bortgjemt kontor for å lese gjennom dokumenter. Kollegaene holder seg langt unna henne, og Cecilies død ligger som et dystert bakteppe. Hennes tidligere vennskap med Billy T. ser også ut til å ha blitt ødelagt.

Privatlivet til Hanne har gjennomgått en drastisk forandring i "Sannheten bortenfor". Nefis, ei dame Hanne møtte når hun var i Tyrkia og som har kontaktet henne gjennom brev etter at hun dro tilbake til Norge, og Hanne har inngått partnerskap, de bor nå sammen i en stor leilighet. Hanne er lykkelig, og Billy T., Håkon Sand og flere av de gamle vennene har nå fått en betydningsfull plass i livet deres.
Nefis hinter til at hun ønsker seg barn, og Hanne bestemmer seg for å slutte i politiet. For første gang er hun virkelig lykkelig, men så skjer det noe som forandrer det meste - hun blir skutt.

Når vi møter henne igjen i "Presidentens valg" har Hanne ingen venner. Hun sitter i rullestol etter at kulen traff henne mellom to av ryggvirvlene. På grunn av dette måtte hun opereres, og to måneder etter operasjonen sa hun opp jobben sin i politiet. Hun avviste også mannen som reddet livet hennes - Billy T.

I den nye boken "1222" får vi lese mer om Hannes egne tanker og oppfatninger av verden.

Kilder:
www.lesbiskonscreen.com
www.dagbaldet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar